Dalit

Provence-i csirke

2008. június 07. 19:06 - Dalit

Ismételteten tiszteltetem Váncsa urat, aki mélységes meghatottságomra ismeretlenül is kézcsókját küldte nekem a bátyámon keresztül.

Ezért most az ő tiszteletére ismét a szakácskönyvéből merítek.

2 illetve 3 receptjét használtam, kicsit vicces, hogy az első hibát felfedeztem, két receptje valójában ugyanaz. Tepsiben sült fehérboros csirke és a mediterrán tepsis csirke.

A 3. a provence-i csirke, amiből igazából kiindultam, de végül a sütőben fejeztem be a másik recept szerint. Isteni, nyári, mediterrán ízek, amikre ilyenkor vágyunk, még akkor is, ha mire kész lett, épp szürke volt az ég, és zuhogott az eső.

 

 Hozzávalók két személyre

1 csirkemell kétfelé vágva
liszt
2 paprika
mésfél hagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
4 paradicsom
kb. 15 db fekete olajbogyó
másfél dl fehérbor
friss bazsalikom
só, bors, kotányi borskeverék
Olaj (húslevesről leszedett zsír)

A csirkemelleket finoman kiklopfoltam, sóztam, borskeverékkel megszórtam.
A paprikát kockára vágtam, a paradicsomot forró vízbe mártottam, majd meghámotam, a magokat kinyomkodtam belőle, és szintén kockára vágtam. A hagymát és a fokhagymát szeletekre vágtam. Az olajbogyót feldaraboltam.

Nekiláttam gyorsan a köretnek, mert az tartott a leghosszabb ideig. Barnarizst megfutattam olajon, majd felöntöttem két és félszer annyi meleg vízzel. Felforraltam, majd egészen kicsi lángon, végül a kb. 80 fokos sütőben megfőztem, míg puha lett, és felszívta a folyadékot.

Mikor már nagyjából kész volt, akkor álltam neki a csirkének. A melleket beliszteztem, és megsütöttem. Olajban kellett volna, de a tegnap főzött alaplének olyan mennyiségű zsír lett a tetején, hogy leszedtem, beforraltam, hogy lehetőleg minden víz kforrjon belőle, és ebben sütöttem ki. Átettem egy kiolajozott tepsibe, és be a nem túl meleg sütőbe.
A visszamaradt zsírt olívaolajjal pótoltam, és egymás után a hagymákat, majd a paprikát, olajbogyót, paradicsomot megsütöttem, pároltam benne. Végül rászórtam bőven friss bazsalikomot, sóztam, ráöntöttem a bort, és összeforraltam.

Ráöntöttem a csirkemellekre, és még kb. 10 percig sütöttem a 180 fokos sütőben. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dalit.blog.hu/api/trackback/id/tr41508595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása